Jan Lipšanský

Co byste si v USA nebo Anglii nemohli dovolit

21. 05. 2009 13:40:26
Ačkoliv si hodně lidé v ČR myslí, že demokracie znamená, že si mohou dělat všechno, opak je pravdou.

Demokracie znamená ctít práva druhých lidí. Stav v ČR, kdy si skutečně většina lidí dělá, co chce a myslí si, že je to tak správně, se nazývá anarchií.

Přitom stačí zajet do USA, nebo klidně i blíž, do Anglie, aby se našinec setkal se skutečností. A pokud se chová „jako doma“, možná se bude divit, když bude mít brzy na krku policii a pokuty.

Například v Británii je naprosto běžné, že řidič vozu předvídá možné chování chodců a dokáže zastavit ve chvíli, kdy tento teprve odbočí k přechodu. Nejde o nějaký nepsaný úzus, prostě jen o dodržování psaných pravidel.

 

Stejně tak překročení rychlosti v obci i mimo obec je trestáno ihned, na místě, přičemž policie není vůbec laxní a síť kamer je poměrně hustá.

 

Přestupky jako překročení rychlosti, nezapnutý bezpečnostní pás nebo používání mobilního telefonu jsou pokutovány částkou 30 £ nebo 60 £, které musí být zaplaceny policistovi na místě v britských librách nebo kreditní kartou. Opakované a vážné přestupky jsou pokutovány částkami 300 £, 600 £, 900 £, nebo dokonce vězením. Pokud řidič není schopen okamžitě pokutu zaplatit, může mu být zabaven vůz do doby, dokud nezaplatí.

 

Řidiči užitkových vozidel u přestupků proti jízdám mimo vymezený čas, závad na vozidle a přetížení mohou být pokutováni částkou 60 £, 120 £ nebo 200 £ v závislosti na vážnosti přestupku.

 

Podobně v USA si nemůžete dovolit nepoužívat blinkr nebo vjet do křižovatky, která není volná, jak se tomu běžně děje v ČR. Nepoužijete-li blinkr, je váš přestupek považován za obecné ohrožení obyvatel a jdete do vězení.

 

U značek jsou popisky typu: Když už jednou jste v pruhu pro odbočení, musíte odbočit. A zkuste si neuposlechnout. Skoro za každým rohem sedí policejní hlídka a na podobné vykuky čeká.

 

Když jsme u té Ameriky, za obecné ohrožení nejen tam se považuje mít volně puštěného psa v obytné zóně. Pokud byste si v USA chtěli pořídit psa, musíte projít náročným psychologickým skoro adopčním řízením, kdy se rozhoduje o vaší psychické způsobilosti. A i když si pak pejska pořídíte, připravte se na pravidelné kontrolky jakési psí sociálky.

 

Snad ani nemá smysl zmiňovat se o zákazu popíjení alkoholu na veřejnosti, a tam, kde se to nesmí, o zákazu kouření. Pokud byste byli přistiženi na zastávce se zapálenou cigaretou, neukecáte to.

 

Pro bezdomovce jsou vyhrazeny zóny, dokonce s cedulí, že zde je místo vyhrazené pro bezdomovce. Firmy jim sem dávají kartony z papírových obalů na spaní. Pokud by se bezdomovec objevil někde jinde, má rovněž smůlu...

 

A tak bychom mohli pokračovat dál. Někomu se může zdát, že jde o hnusné restrikce. Ale pro hodně lidí jde prostě o onu vysněnou demokracii, kde si skutečně nemůže každý dovolit, co chce, protože pak z toho vzniká chaos, jaký je k vidění třeba v naší zemi.

 

Možná i to je důvodem, proč příliv zahraničních turistů do ČR značně klesá.

Autor: Jan Lipšanský | karma: 26.26 | přečteno: 2614 ×
Poslední články autora