Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Daniel Růžička

12. 11. 2007 23:44
Zeman jako seriál o budování socialismu

Jen pár upřesnění, seriál měl natáčet režisér Jaroslav Šikl, který spolu s Oldřichem Železným napsali první scénáře. Mělo jít o třiceti minutové hrané dokumenty se zaměřením na vývoj kriminalistiky. Jenže jak to bývá v totalitních režimech,soudruzi v telce a na vnitru vycítili, že by mohlo jít ještě o něco jiného - o politiku především. Šikl byl čerstvě z KSČ vyškrtnut (to bylo míň než vyloučen) a tak politický seriál nemohl točit. Proto autoři oslovili Sequense. Ten také první scénáře přepsal, seriál byl čistě hraný.

Do Zemana je zakódováno spousta politických odkazů.Nejvíce je to cítit v letech 1967-1973. Nedivme se, to už byla tehdejší současnost a snaha vypořádat se s pražským jarem 68 i prvními chartisty.

Sequens pravda vytvořil dobré propagandistické dílo, které filmařsky voní i v první desítce. Pak už to politicky smrdí až do konce.

 

0 0
možnosti

Aha

7. 11. 2007 21:30
Bondovky nebo Zeman ?

Řekl bych že Zeman.

Zeman je zideologizovaný své době vzniku poplatný seriál, nicméně u některých jeho dílů bych vydržel až do konce.

Bondovky vnímám jako nenáročné akční střílečky, ve kterých se vše točí kolem vždy dokonalého agenta. Příběhy jsou ovšem až komicky prostoduché a mohou nadchnout snad jen pubescenty.

Takže Zeman, určitě Zeman ;-)

0 0
možnosti

ozzy

7. 11. 2007 17:59
o co jde?

starší generace viděla zemana (a tuny dalších)  stokrát, a nezdá se, že by to nějak významně oddálilo pád režimu. pro mladou generaci je zeman zdlouhavý a nudný seriál, o kterém kdovíproč mluví jejich fotrové, a který je naprosto nezajímá. jasně, že je to bolševická nalejvárna, ale tak okatá, že je směšná. pochybuju, že existuje někdo, kdo by ho dnes dokázal brát vážně. nesnažme se být papežštější než papež.

0 0
možnosti

Husákovo dítě

7. 11. 2007 17:23
Dobrá detektivka?

Vždyť řada díla byla průměrná i po režijní a hlavně scénáristické stránce. Žádné dobré detektivky. Prostě soudruzi z SNB zatkli podezřelého (nejčastěji třídní nepřítel), přivedli ho k výslechu a spustili na něj: "Člověče, hrome, kápněte už božskou!"

Studna rozhodně není apolitická detektivka. Začíná to na okrsku VB, kde protidubčekovský Zeman kontroluje bábě občanku (hle, demokraté odstřelili vzorného straníka!), a události 1968-69 rezonují i při vyšetřování samotné vraždy. Díl končí Zemanovými slovy: "Bude ještě nějaký čas trvat, než se uklidí po tom loňském svinčíku" (myšleny reformy 1968). A pak se vrací do funkce, zatímco produbčekovský Stejskal je vyhozen. To není politika?

0 0
možnosti

grandaunt

7. 11. 2007 14:58
Studna - pokr.

Dokonmce si teď vybavuju, že tam Zounar pronesl něco jako: "Kdyby nepřijely (roz. sovětské tanky), bůhví, co by s námi dnes bylo (roz. viseli bychom na lampách).

0 0
možnosti

grandaunt

7. 11. 2007 14:55
Studna

Studna je nepochybně jeden z nejpovedenějších dílů, ale tvrdit, že je to čistá detektivka, je hodně odvážné. Tísnivá atmosféra se váže k roku 68, nebohý Zeman vyřizuje na vesnickém oddělení občanky babiček, jediný, kdo se s ním baví, je uštvaný pomocník VB, kterého likvidovali reakční studenti, samotná vražda je pak prezentovaná jako důsledek nenasytnosti a hamižnosti starého Brůny, v němž rok 1968 vyvolal nové naděje na majetek spravedlivě zabraný pracujícím lidem, apod.

Je to naopak jeden z nejideologičtějších dílů, dobře maskovaný za detektivku.

0 0
možnosti

Petr

7. 11. 2007 14:09
Jsem spokojen

Já osobně jsem šťastná, že tento seriál vychází,protože po těch krávovinách natočených po roce 1989 je kvalita díla jako balzám. Svědčí o tom i fronta v neděli ráno před prodejnou novin,kdy byl Zeman ihned vyprodán a v hypermarketu dnes vyprodali poslední kousek, přičemž toho měli kvantum. Takže myslím, že větší polovina národa je spokojená  a nemusí přitom být zastánci komunismu, jenom je možné, že mají plné zuby i současného režimu, který je stejně, ne-li více svinstvem. Petr

0 0
možnosti

kroupa.jiri

7. 11. 2007 21:01
aha :-))

Šťastná Petr :-)) Je vidět, že máte v okolí lidi, kteří jsou po Zemanovi posedlí(asi špatný vliv). Já prodal jen jeden kousek, ostatní tu leží a nikdo je nechce. Přitom prodej těch "krávovin" je u mě na 4000 %, tj kolem 40 ks.

Podotýkám na vesnici, o které nestále všichni melete, jak jsme zaostalí...:-))

Tak nevím, asi někde udělali soudruzi z NDR chybu :-))))

0 0
možnosti

Martin

7. 11. 2007 11:44
Vysvetlujici dokumenty ?

Proboha, vzdyt to je propaganda jen v obracenym gardu.  Nechapu, proc i v demokracii nekteri lide maji potrebu delat z lidi nevzdelane blbecky, kterym se neco ma predzvykat. Navic kecajici hlavy vetsina lidi pretoci a koukne se primo na film.

A jedna nejdulezitejsi poznamka, kdyby se ze Zemana nedelalo politikum, tak si vetsina novodobe generace niceho nevsimne a bude to brat jen jako detektivku (k bondovi, kde se tluce neexistujici sovetsky blok s natovskym prece nikdo komentare nedostava a zeman je neco podobnyho). A starsi lide prece v tom systemu zili, tak je snad ministerstvo pravdy prevychovavat nemusi.

0 0
možnosti

Jirka

7. 11. 2007 11:30
major

Bohužel Major Zeman vyšel v bulvárním deníku a na vyčištěný zvuk/obraz, bonusy (vysvětlující dokumenty), tiskové materiály budeme muset zapomenout. Tak snad za pár let na blue-ray discích v DiViDi nashledanou? Myslíte, že to je reálné, pane Lipšanský?

0 0
možnosti

Jiří

7. 11. 2007 11:10
Mnoho povyku pro nic, bolševický škvár

S dobrou režijí a dobrými hereckými výkony. Režimní nalejvárna ideologie, v kombinaci s dobrým filmařským řemeslem jistě fungovala líp, než školení na schůzích.

Jenže podobných seriálů, spíš z prac. prostředí byly spousta. Historické lži ne menší, ale tam to nevadí?

Tohle byla aspoň pohádka. Vzorný člověk, dobrý dělník, dostane se k SNB. Otec komunista, zastřelí ho zákeřný vrah. Charakterové chyby nemá, snad jen občas trochu zbrklý. Rodina vzorná, ale ženu mu zastřelí třídní nepřítel.

V ostatních seriálech se lidi běžně rozváděly, nevěry. Honza nikdy.A určité slabosti měli třeba i příslušníci SNB, Zeman jaksi ne, až na tu unáhlenost. Ale i to bylo z horlivosti pro stranu a vlast.

Taková tvrdá nalejvárna, že každý hned věděl, že nejde o nic než ideologii. Ostatní seriály myslím plíživěji infiltrovaly myšlení lidí daleko víc, dnes se běžně reprízují. Ale i tak dobře, že se škváru TV zbavila, i když zřejmě šlo prodat za vícenásobek, jen ne pro známého pana ředitele.

0 0
možnosti
  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2270x
Redaktor, novinář, miniscenárista...