Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

E-maily z pekla

Jedné noci jsem šel do kuchyně se napít a v obýváku se lekl – červeným okem na mne hleděl čert... Svého času se stala hodně populární kniha C. S. Lewise Rady zkušeného ďábla. Jistý Američan se pokusil vzít tuto myšlenku za svou a převést na moderní technologie.

Nemíním tady nějak příliš rozebírat knihu samotnou. Už proto, že stejně jako ta od C. S. Lewise má i tahle křesťanské zaměření, a to by nemuselo jít mnohým pod nos. Pokud o ni máte zájem, napsal ji jistý Jim Forest a vydalo ji Karmelitánské nakladatelství letos.

Ale jde mi o to, že v mnohém ten dobrý muž má ve své knize pravdu – tedy nejen co se lidské povahy týče, ale i technologií. Jak jsem již napsal v úvodu, i mně se stalo, že jsem jedné noci vstal, tma jako – v paneláku – a při cestě přes obývák, klopýtajíc přes synovy hračky, najednou zůstanu vyděšeně stát. Červeným okem na mne mrká čert. A nemyslím toho CzERTa, o kterém jsem nedávno psal, ale skutečného pekelníka. Až po chvíli jsem se více probral ze spánku a zjistil, že to jen takhle svítí všechny ty naše milé elektrické přístroje.

Zkuste si to – nejlépe tak ve dvě ráno a více to vynikne na vesnicích, kde v jednu vypínají veřejné osvětlení, aby ušetřili. Tmavý pokoj bliká tuhle červenými světýlky vypnuté televize (ale v pohotovostním režimu), tamhle DVD či videopřehrávač (případně obojí, a navíc ještě DVD rekordér), někteří se již zmohli na DVB-T (či –S), můj otec má navíc doma satelitní přijímač, a to nemluvím o světlýkách modemu či externího harddisku, který jste zapomněli vypnout. A pokud nevypínáte na noc mobily, připočtěte jejich blikavá světélka, nad nimiž by záviděla i strašidla z blat.

A ty zvuky! Modem si tiše vrní, stejně tak mám pocit, jako kdyby ta vypnutá televize či přehrávače nějak elektricky předly, a když se zapne lednička, hrůzou nadskočím – to je zvuk z pekla!

Čím mne ještě kniha – mimo dovedného rozboru lidských povah – zaujala, je zajímavá myšlenka, jak se některé vynálezy v rukou člověka mění v ďábelské vynálezy. Ale kdeže atomová bomba. Stačí skutečně malá krabička a v rukou patřičného člověka dokáže mnoho. Ona už taková televize v rukou nepatřičného člověka je zkušeným ďábelským vynálezem – nenutí člověka k ničemu, maximálně neustále vypínat mozek (S možností trvalých následků) a líně se válet na kanapi a pojídat brambůrky a pít pivko. Jen se nechat bavit.

On i ten můj oblíbený MP3 přehrávač může být v nezkušených rukou ďáblovým vynálezem – zvlášť když majitel i přes svůj mladý věk již trpí předčasnou hluchotou a v MHD si to neuvědomí. A výsledkem je v podstatě sobectví a netolerance dotyčného vůči druhým.

A co teprve auta – často je mnozí považují za součást sebe sama, podle toho je kupují a podle toho se na silnicích chovají. Přičemž takové auto výrazně přispívá k lenosti majitele – pro jídlo stačí sjet do Drive In a v podstatě neudělat ani krok pro zdraví.

Taky vám to přijde takové divné? Že na jedné straně všichni toužíme po lásce, míru, klidu – ale jen kdyby tady nebyli ti ostatní lidé, co nás pořád něčím otravují, otravují vzduch, to by člověk ve spravedlivém hněvu klidně šel i do války...

V noci ta světýlka v obýváku jen svítí, případně pomrkávají (aspoň to na mobilu a to na modemu). Jsou však neškodná. Asi jako svíčky na hřbitově. Záleží na tom, kdo je uvede z pohotovostního režimu do akce, a jak ta akce bude vypadat. Jestli bez ohledu na sousedy v paneláku dáme repráky naplno, jestli budeme s mobilem vyřvávat soukromé věci v MHD, jestli na palubní desce auta budou svítit další žárovičky, až překročíme povolenou rychlost...

A pak po nás stejně zůstane jen to jedno světýlko. To na hřbitově. Pokud tedy bude žít alespoň jeden člověk, který by nás přes veškerou naši snahu o maximální sobectví měl rád.

Článek původně vyšel na www.dsl.cz.

Autor: Jan Lipšanský | úterý 7.8.2007 6:31 | karma článku: 10,13 | přečteno: 1176x
  • Další články autora

Jan Lipšanský

Když se ze zábavy stane kšeft

Na internetu se vždy daly nalézt různé zajímavosti a služby, které ocenilo jen pár zasvěcenců. Největším nebezpečím těchto specializovaných řekněme odlišností však je, když se stanou módní novinkou.

5.10.2012 v 10:57 | Karma: 14,42 | Přečteno: 1088x | Diskuse| Média

Jan Lipšanský

Malý překladový slovník současných frází

Setkáváme se s nimi dnes a denně – nejvíce v politice, ale tam si už umíme většinou představit, že nám politici lžou. Ale pak...

7.9.2012 v 8:01 | Karma: 28,31 | Přečteno: 1797x | Diskuse| Společnost

Jan Lipšanský

Jak se mění význam slov

Kdysi se říkalo krást – dnes se říká odklánět. Místo lhát se „změnily politické podmínky“, „nastal širší konsensus“ apod.

6.6.2012 v 12:51 | Karma: 18,81 | Přečteno: 766x | Diskuse| Společnost

Jan Lipšanský

Teď, když máme, co jsme chtěli

Autoři sci-fi románů snili o světě, kde za nás všechnu práci budou dělat stroje a lidé budou mít čas na dobývání vesmíru, filozofování, ale i inteligentní zábavu. Inu, v tom světě nyní jsme, ale zas takové terno to rozhodně není.

14.11.2011 v 8:57 | Karma: 17,14 | Přečteno: 927x | Diskuse| Společnost

Jan Lipšanský

Proč umět přiznat vlastní chybu

Kdysi jsem se hádal s kamarádem o jméno jednoho herce. Nevím ani proč, snad že mi to náhodně řekli rodiče, nebo jsem si to někde špatně přečetl v programu, že se jmenuje tak a tak. Kamarád tvrdil jiné jméno.

15.9.2011 v 18:57 | Karma: 10,96 | Přečteno: 771x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2270x
Redaktor, novinář, miniscenárista...