Jan Lipšanský

Malý překladový slovník současných frází

7. 09. 2012 8:01:28
Setkáváme se s nimi dnes a denně – nejvíce v politice, ale tam si už umíme většinou představit, že nám politici lžou. Ale pak...

Ale pak jsou zde reklamy, billboardy, stavební společnosti, novináři či personální agentury. Nabízíme vám proto malý, výběrový překladový slovník, co vlastně některé fráze znamenají ve skutečnosti.
Reklamy

Buď svůj! = Měj stejné a nejlépe značkové oblečení, mobil nebo tablet jako všichni ostatní, aby si z tebe nemohli dělat legraci, že jsi chudý a nemáš na to.

Teď s ještě účinnější formulí! = Složení pracího prášku je sice stále stejné jako před deseti lety, ale formule (rozuměj slovní ohodnocení, nikoliv závodní auto nebo snad dokonce chemický vzorec) je skutečně nová.

Až o 25 % účinnější! = Stejně jako předchozí slogan, jen to slovní ohodnocení má holt o čtvrtinu větší váhu.

Zářivé a čistě bílé... = Když budete mít štěstí, prádlo nebude vypadat tak ušmudlané jako u poslední verze našeho pracího prášku. Zářivé a čistě bílé ale v reálu nikdy nebude, stejně jako vaše zuby.

Jemné a hebké ruce... = Zapomeňte na hydratační krémy na ruce, stačí prostředek na mytí nádobí. Ale přece jen náš hydratační krém na ruce značky Jar nepoužívejte až tak často.

Ty jsou nové? Ne, vyprané v Perwollu! = Samozřejmě že v reklamě vidíte nové šaty – řeči o tom, jak jsou několikrát vyprané, jsou falešné stejně, jako ta hospodyňka s vizáží a tělem modelky.

Neomezujte se a užijte si, i když máte své dny. = Když má jakákoliv žena své dny, bolí ji břicho a je nepříjemná, a na tom nezmění nic ani sebedokonalejší vložka.

Pohádková pláž u moře. = Pokud vám nevadí ty hromady lehátek a lidí, pro něž není kam šlápnout.

Lehká svačinka s báječnou chutí našlehaného mléka. = Moc mléka to neobsahuje, zato hodně tuku a cukru.
Developeři

Kupte si ještě dnes byt v nově stavěném komplexu V lese – buďte co nejblíže přírodě! = Jen se musíte smířit s tím, že v souvislosti se stavebními pracemi jsme les vykáceli a místo něho zasadili tři čtyři mladé stromečky.

Pár posledních volných bytů! = Nikdo to nechce koupit a zatím jsme prodali jen pět ze čtyřiceti bytů.

Moderní komplex blízko dopravní infrastruktury! = Betonová kasárna s minimem obchodů, nejspíše poblíž rušné silniční křižovatky.
Personální agentury

Vaše zkušenosti nás nesmírně zaujaly, ale dali jsme přednost jinému kandidátovi, který lépe splňoval naše požadavky. = Ani jsme se na váš životopis nepodívali, protože na místo byl přijat něčí kamarád lidí z firmy. Nejspíše ho ale vyhodíme ve zkušební době.

Přejeme hodně štěstí při hledání zajímavého pracovního uplatnění. = Hlavně, až znovu za dva měsíce vypíšeme stejný konkurz na stejné místo, už nám nepište, stejně zase budeme mít k dispozici nějakého študáka, co dělá zadarmo, nebo známého.

Nabízíme mladý a aktivní kolektiv. = Hledáme hlavně ty študáky, co jsou rádi za cokoliv, dělají prakticky zadarmo, dají se kdykoliv vyhodit a sedí v práci od rána do večera i o víkendech. O lidi nad 35 let se zkušenostmi rozhodně zájem nemáme.

Získáte praxi. = Budete makat zadarmo a až budete od nás odcházet, dostanete bezcenný papír. Protože praxe vám bude k ničemu, všude totiž budou ti, co dělají zadarmo za vidinu bezcenného papíru o praxi.

Samozřejmě jde jen o výběrový slovník a příkladů je daleko víc, ani by nám nestačila encyklopedie o tisíci stranách.

Jen je překvapivé, že lidé podobným reklamám stále věří a nedokážou si je správně přeložit. Vždyť je jasné, že politickému sloganu Myslíme to upřímně nikdo věřit nebude a všichni si jej správně přeloží jako Hlavně ať jsme u koryta.

Tak proč pořád věříme, že prací prášky lze zlepšovat donekonečna, že v jogurtech jsou skutečně nějaké úžasné bakterie navíc, po nichž se nám upraví trávení a zlepší obranyschopnost, že cukrovinky plné cukru a tuku jsou zdravější?

Jistě, určité přehánění bylo vždy. Ale přece jen, dnes už jde o vyložené lži. A nejhorší je, že nikomu to nevadí a bereme to jako bernou minci.

Autor: Jan Lipšanský | karma: 28.31 | přečteno: 1797 ×
Poslední články autora