Prokletí básníci se študáky

11. 01. 2011 10:00:00
Ne vždy se zadaří být na divadelním představení o životě básníků Verlaina a Rimbauda s bandou studentů v hledišti.

Přijal jsem tuhle pozvání na polední divadelní představení, které se konalo primárně pro studenty, resp. možná žáky nejvyšších ročníků základní školy. Ale hru Jarka Hylebranta s názvem Smím tě políbit, než chcípnu?, jsem vidět chtěl a šlo o jednu z mála možností.

Hra vypráví o zvláštním vztahu básníků Paula Verlaina (hraje ho Michal Vaněk, mně známý spíše jako muzikant) a Arthura Rimbauda (Jarek Hylebrant) a má několik rovin – rodinnou, profesní a obecně vztahovou. Navíc je vidět, že si autor a další herci vyhráli s různými detaily, ale o tom mluvit nechci.

Už před představením jsem se vrátil díky pro mne neobvyklému publiku do svých mladických let. Podobně jsme hlučeli i my, měli legraci z každého náznaku. Doba samozřejmě pokročila kupředu – tamo se k sobě tulili dva hoši, onde si studentíci vytáhli iPhony a chytré telefony a pařili na nich hry. Asi sedm chytrých zařízení jsem napočítal já i kdosi za mnou, kdo skutečnost nahlas glosoval.

Inu, a když začalo představení, vše bylo důvodem k pobavenému smíchu. Věta o zvláštní atmosféře v Paříži vyvolala pobavení, protože i nad hledištěm panovala tou dobou zvláštní atmosféra. Touhy Verlaina mít sex se svou těhotnou manželkou vzbudily u mužské části publika pobavený smích, u dívek soucitné zachvění.

Když si Verlaine zapálí cigaretku a kouř došel do hlediště, tu se obrátili někteří chlapci na pravděpodobně experta na tuto problematiku, a to se sugestivní otázkou, co ten na jevišti kouří? Joint však potvrzen nebyl.

S postupem děje však i na otrlých brzy mužích šlo znát, jak se do hry dostávají. I ti dva nejdrsnější schovali své hry. Dívky byly vtaženy do děje už od začátku. Soucítily s krutým osudem Verlainovy těhotné manželky, kterou tento opustil kvůli hospodskému povaleči.

Ale v jisté chvíli už i skoro muži začali fandit – naposledy jsem to viděl na dětském představení s klaunem Kostkáčem, kde děti ze školky včetně našeho syna fandily nahlas postavičkám na jevišti a radily jim z hlediště, co mají dělat, a dávaly najevo, jak by s tím zlořádem zatočily. Ty děti tedy. Ale i ti ještě nedospělí muži v hledišti se chovali podobně.

V určité chvíli nezářil v hledišti ani jeden displej telefonu, naopak se z jedné strany ozývaly odborné hlasy o rozdvojené osobnosti Verlainově, a že jde o vážnou psychickou poruchu, z jiné strany odsouzení Verlaina, že už podruhé nazval svou ženu děvkou.

Došlo i k nečekané situaci, kdy Jarek Hylebrant rozsedl na jevišti nečekaně židli, ale improvizační talent mu nechybí a ani nebylo znát, zda jde o vtip nebo náhodu, protože za několik minut později – ve scéně v pařížské mansardě – hodí druhou židlí přes jeviště. A v publiku se ozval vyděšený povzdech: „Už druhá!“ (Myšleno: Ten Rimbaud byl ale neotesanec a hrubec.)

Když jsem pak odcházel z Divadla Na Jezerce, měl jsem o čem přemýšlet. Hra mi dala několik impulsů – člověk si najednou o to víc začne vážit své rodiny a svých dětí, protože je s nimi spokojený a rád. Přemýšlí nad talentem, kterým Bůh obdařil dva básníky, ale jejich společné působení se ukázalo být nikoliv tvorbě prospěšným, ale sebezničujícím.

Líbily se mi i herecké výkony obou představitelů básníků – už dlouho jsem neviděl podobně hravý přístup, a přitom tak profesionální.

Inu, a potěšilo mne, že vlastně současná mládež sice je v určitém vnímání poněkud pozadu, ale naštěstí v sobě skrývá i tu citlivou část a duši, která se ráda nechá vést a okouzlit i něčím hezkým.

Autor: Jan Lipšanský | úterý 11.1.2011 10:00 | karma článku: 23.83 | přečteno: 2961x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.79 | Přečteno: 260 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 374 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 51 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2270
Redaktor, novinář, miniscenárista...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...