Taky jsem dopsal Klímu

19. 10. 2007 7:04:39
Jednou z nedávno skončených literárních soutěží byla u příležitosti 18. Podzimního knižního veletrhu Havlíčkův Brod ta nazvaná Dopište Klímu. Protože už je známé pořadí vítězů a celá záležitosto ukončena, dovolím si předložit i svůj soutěžní příspěvek.
Abyste však byli v obraze, je nutné se nejprve podívat na tyto stránky, kde je úvod povídky, jejž napsal spisovatel Ivan Klíma. K němu měli soutěžící autoři dopsat svůj text. Nedostal jsem se se svým textem ani do závěrečného výběrového kola, ale třeba se někomu bude líbit. A pro úplnost uvádím, že zde je seznam výherců soutěže včetně možnosti přečíst si jejich texty.

Můj "dopsaný" text pak začíná zde (a vztahuje se na něj copyright, kdyby něco):

Dopište Ivana Klímu

Jak Šemík přeskočil Horymíra



„Panebože, já to tušila!“ vykřikla tlumeně.
Sice ji tentokrát žádný sen dopředu nevaroval, ale přece jen není tak naivní, jak by se mohlo zdát každému, komu by řekla, že píše básničky.
Evidentně pan Horymír patřil mezi pěkně vykutálené ptáčky, podvodníky, a na výstavišti nejen nevystavuje, ale hledá ho tu tajné komando české policie, protože minimálně znásilnil pět podobných básnířek.
Slzy jí vhrkly do očí a měla chuť utéct. Nohy jí však zdřevěněly.
Koník, tedy Ekoník, naprosto nechápal, oč jde.
„Co se děje? Tak jdeme? Chci se juknout na nejnovější ekonomickou literaturu, tuším pan prezident prý dokonce sepsal nějakou novou věc!“
Ach, Koníku, účetní Koníčku, kdybys jen tušil, jak je mi nyní tvůj pan prezident ukradený. Já, ano – já! – tu řeším těžké životní zklamání a krizi!
„A taky vyšla nová encyklopedie koní,“ tahal ji za rukáv.
Musím ten kalich hořkosti vypít do dna, rozhodla se najednou rázně! Jak Maruška Kudeříková! I když, teď ji to teprve napadlo, tahle žena už asi není v kursu.
Nechala se tedy vést Osudem, tentokrát v podání milého. A skutečně. Jen se přiblížili více k veletržní hale, podivní pánové si začali něco špitat, jeden odběhl, druhý si ledabyle nasadil černé brýle a dělal, že počítá kolem letící ptactvo.
Kupodivu bez nesnází vstoupili do haly. Koník nezaváhal ani vteřinu a vrhl se vpravo, kde skutečně našel, co hledal – ekonomická literatura vlevo, ekonomická literatura vpravo, na fotografii pan prezident, usměvavý – a vedle něho?
Lída si musela protřít oči.
Na fotografii vedle usmívajícího se pana prezidenta stál její Koník. Tedy stál, oni oba seděli na koních a pan prezident vypadal skutečně jako jistý jeho předchůdce, jen vousy mu chyběly a čepice.
Najednou se kolem seběhly davy novinářů a fotografů.
„To je on, to je on!“
Blesky bleskaly, šípy létaly, aha si skládalo maturitu.
A najednou se objevili i ti pánové, co u stánků nikoliv na levnou krásu, ale na levné noviny, stáli a pozorovali nápadně nenápadně okolí. Mezi nimi kráčel usměvavý pan prezident. Na miniaturním pódiu, které se náhle odhalilo, ho již vítal herec a moderátor Pavel Soukup svým vytříbeným hlasem. A pozval hnedle i Lídina účetního Koníčka.
„Dovolte,“ ukrajoval svým sameťákem Soukup, „abych přivítal pana prezidenta...“ Zdvořile vyčkal konec potlesku. „A rovněž autora knihy Můj život se Šemíkem, který pana prezidenta zpovídal nejen ohledně moderních ekonomických názorů, ale i z páně prezidentovy vášně z jízdy na koni.“
Zbytek slavnostního křtu knihy Lída prožila jako v mrákotách, a když jí usměvavý Koníček vtiskl do ruky jeden výtisk své knihy rozhovorů s panem prezidentem, s nádherným věnováním na předsádce, musela si sednout.
„Já... Promiň, musím se vzpamatovat... Ale gratuluji. Vůbec jsem netušila...“
Ale její miláček jen zvedl ruku.
„Ty promiň.“
Nechápala, a to ani, když se za Koníčkem objevil Horymír. Tvářil se zkormouceně.
„Mrzí mě to...“ hlesl Horymír.
A je to tady! Odvahu, holka, vydrž!
„...ale křest vašich nádherných básní jsme museli kvůli panu prezidentovi přesunout na zítra. Nevadí?“
Chvíli trvalo, než jí sdělení došlo. Jako v mrákotách pohlédla za Horymíra a uviděla jiný stánek, kde se skvěla její fotka a na pultu nádherně vyvedená její básnická kniha. Nábožně ji brala do rukou a druhý den pak svému milému na předsádku napsala ony nové verše, jež byly od začátku určeny jen pro něho.




Autor: Jan Lipšanský | pátek 19.10.2007 7:04 | karma článku: 8.73 | přečteno: 1276x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.39 | Přečteno: 254 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 347 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 51 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2270
Redaktor, novinář, miniscenárista...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...